Kävi kuitenkin niin, että vaalit siirretään. Arviot muuntoviruksen vaikutuksesta tartuntamääriin ovat synkentyneet viikon aikana. Puolueet ovat neuvotelleet vaalien ajankohdasta sekä eilen että tänään. Osallistuin itsekin eilen illalla vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen ylimääräiseen kokoukseen, jossa käsiteltiin tilannetta, mutta siirto ei ollut silloinkaan vielä varma. Tänään kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset ovat hyväksyneet oikeusministeriön esityksen vaalien siirrosta kesäkuulle.

Auttaako kahden kuukauden siirto? Toivotaan. Oletuksena on, että rokotusten eteneminen ja kesän lähestyminen vähentää tartuntoja. Ennakkoäänestystä kannattaisi myös pidentää merkittävästi, jotta kesäkuussa jokaisella äänioikeutetulla on käytettävissään jokin äänestyspäivä joutui vaalien aikaan karanteeniin tai ei.

Eilisen ja tämän päivän tietojen perusteella tautitilanne ja lähitulevaisuuden ennusteet ovat sellaiset, että vaalien siirto on terveysturvallisuuden kannalta tarpeen. Demokratian kannalta tällainen ratkaisu on aina vähän ongelmallinen, mutta kahden kuukauden siirto on onneksi maltillinen.

Kyllä ne vaalit sieltä lopulta tulevat ja kaikki ne Turun tulevaisuuden kysymykset, jotka olisivat olleet pelissä huhtikuussa, punnitaan nyt 13.6. Oma kampanjasuunnitteluni ja vaalityöni jatkuu uudelleen sovitetun aikataulun mukaan.

Pysykää kaikki terveinä, tartuntaluvut ovat nyt korkeita!

Kategoriat: Politiikka