Valtuustoaloite valtuuston kokouksessa 20.3.2017.

VÄHENNETÄÄN KAUPUNGIN LIHANKULUTUSTA 25 PROSENTTIA VUOTEEN 2025 MENNESSÄ

Turun kaupunki on ottanut ilmastotavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi laaditaan parhaillaan tiekarttaa ja välitavoitteita. Toimenpiteiden suunnittelussa huomio on kiinnittynyt pääasiassa energiantuotantoon ja liikenteeseen, mutta myös ruuantuotannolla ja -kulutuksella on vaikutusta Turun ja turkulaisten hiilijalanjälkeen. Eri elintarvikkeista lihan ja maitotuotteiden hiilijalanjälki on suurin. Ilmastovaikutusten lisäksi lihankulutuksen vähentäminen pienentää Itämereen kohdistuvaa ravinnekuormaa.

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta lihankulutuksen nykytasolle ei ole perusteita. Uusimissa ravintosuosituksissa punaisen lihan ja prosessoidun lihan kulutusta kehoitetaan vähentämään. Lihankulutusta ei pidetä ylipäätään enää välttämättömänä, vaan monipuolisen kasvispitoisen ruokavalionkin todetaan täyttävän ravitsemustarpeemme.

Keskustelu lihansyönnin vähentämisestä konfliktoituu helposti ja kysymys on kulminoitunut usein väittelyyn kasvis- ja liharuokapäivistä. Kasvisruokapäivien määrästä väittelemisen sijaan kokonaislihankulutusta kannattaa vähentää useilla rinnakkaisilla keinoilla, joita ovat suosittujen kasvisruokien osuuden lisääminen ruokalistoilla, liharuokien reseptien uudistaminen ja kasvisvaihtoehdon tarjoaminen liharuokien rinnalla.

Helsingin ruokapalvelukeskuksen vuonna 2015 tekemän selvityksen sijaan koululaisten TOP-10 lempiruokiin lukeutuu useita kasvisruokia, mm. kasvistortillat, pinaattiletut ja ohrasuurimopuuro. Kasvisruokien osuutta voidaankin hyvin lisätä koululaisten makutottumukset huomioiden. Kasviruuat maistuvat paremmin ilman erityistä kasvisruokapäivän leimaa.

Liharuokien reseptiikan uudistamisesta on saatu hyviä kokemuksia mm. Unicafen opiskelijaravintoloissa Helsingissä. Reseptiikkaa viilaamalla Unicafe on onnistunut vähentämään liharuokien lihapitoisuutta 10 prosenttia ilman että ruokalistaa on tarvinnut muuttaa. Suurten laitoskeittiöiden mittakaavassa tällainen 10 prosentin lasku on kilomääränä merkittävä.

Kotimaisten kasvisproteiinielintarvikkeiden saatavuus saatavuus on viime vuodesta lähtien alkanut parantua merkittävästi ja nämä tuotteet tarjoavat yhden uuden keinon uudistaa reseptiikkaa ja pienentää lihan kokonaiskulutusta.

Esitän, että Turun kaupunki asettaa ruokapalveluhankintoihinsa hankintakriteerin, jonka mukaan kaupungin ruokapalveluissa vähennetään lihan ja maitotuotteiden kulutusta 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Kulutuksen vähentäminen voidaan aloittaa asettamalla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteeriksi suomalaisen lainsäädännön mukaisten eläinten hyvinvointikriteerien täyttäminen, jolloin hankintojen vähentäminen voidaan ensivaiheessa kohdentaa tuontituotteisiin.

Kaupunginvaltuutettu
Jukka Vornanen
vihreät

Kategoriat: Politiikka

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *