Suomen koronatilanne kehittyy nyt hyvään suuntaan. Rokotusten eteneminen vahvistaa uskoa siihen, ettei syksyllä tule enää uutta aaltoa. Varma ei voi tietenkään olla, ja viimeisen 1,5 vuoden aikana optimisti on pettynyt muutaman kerran.

Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin hyvältä ja koronarajoituksia voidaan purkaa viikko viikolta. Monien yritysten ja etenkin palvelu- ja tapahtumaliiketoiminnan kannalta rajoitusten purku on tarpeen ja toivottua.

Koronan jälkien korjaamista on jatkettava vielä sen jälkeenkin kun koronarajoitukset on purettu. Korona on koskettanut käytännössä kaikkien meidän elämäämme ja koronan jäljet näkyvät monilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Terveydenhuollossa on jouduttu järjestelemään toimintoja ja resursseja korona-epidemian aikana. Tästä johtuen osa kiireettömämmistä hoidoista on lykkääntynyt ja hoitojonot kasvaneet aiemmasta. Pitkäkestoiset poikkeusolot ovat näkyneet mielenterveyspalvelujen kasvaneena kysyntänä. Korjataksemme koronan jäljet, meidän on purettava terveydenhuollon jonot ja lisättävä mielenterveyspalvelujen resursseja.

Arvostettu koulutusjärjestelmämme on joutunut aivan uudenlaisiin tilanteisiin koronan takia. Perusopetuksessa ja toisella asteella on oltu pitkiä aikoja etäopetuksessa, osa korkeakouluista on pitänyt ovensa kiinni pitkälti toista vuotta. Etäopetus ja -opiskelu on sopinut joillekin, muttei kaikille. Oppimistavoitteista on jääty jälkeen, opintoja on keskeytetty. Korjataksemme koronan jäljet, meidän on huolehdittava siitä, että koulujen resurssit riittävät oppimisvajeen kiinnikuromiseen ja opintonsa keskeyttäneet saavat tarvittavan tuen palatakseen opintojensa pariin.

Työllisyystilanne ja taloussuhdanne heikkenivät koronakriisin aikana. Tilanteeseen on etsitty lääkkeitä niin EU:n, valtion, kuin kuntien tasolla. Kohdennettuja tuki- ja elvytystoimia on jatkettava, jotta pahimmasta päästään yli. Paikallisella tasolla tämä tarkoittaa mm. sitä, että kunnan ei kannata nyt sopeuttaa omia menojaan liian rajusti. Turun tapauksessa kaupunki on merkittävä palveluiden ostaja, rakennustöiden tilaaja ja yli 10 000 turkulaisen palkanmaksaja. Korjataksemme koronan jäljet, meidän on jatkettava kaupungin kehittämistä ja pidettävä pyörät pyörimässä.

Kulttuurisektorin ja tapahtuma-alan tilanteesta on puhuttu viime viikkoina erityisen paljon. Turku on merkittävä kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, jonka menestys on riippuvainen luovan työn tekijöistä ja kaupunkikulttuurin kehittäjistä. Korjataksemme koronan jäljet, meidän on oltava aktiivinen kulttuuri- ja tapahtuma-alan tukija, joka tekee myös uusia avauksia kulttuuri- ja tapahtuma-alan tueksi. Yksi tällainen konkreettinen teko on Vanhan kaupungin kehittäminen kulttuurin ja tapahtumien kotipaikkana.

Suomi ja Turku ovat selviytyneet pandemiasta tähän asti kohtuullisesti. Uuden valtuuston on huolehdittava siitä, että elvyttävä työ jatkuu ja koronan jäljet korjataan!

Kategoriat: Politiikka

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *