Tänään Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä eläkkeiden taso herätti tunteita ja yllätyin kun vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat olivat halukkaita siirtymään työeläkkeiden taitetusta indeksistä vanhaan 50-50 malliin. Suurten ikäluokkien eläköitymisen ja huoltosuhteen heikkenemisen lähestyessä Suomessa on kuitenkin jo jonkin aikaa puhuttu siitä, että taitettuun indeksiin siirtyminen on ollut yksi niistä harvoista päätöksistä, joilla on tasattu sukupolvien välistä taakkaa. Työeläkkeiden nykyinen indeksikin on kuitenkin parempi kuin kansaneläkeindeksi, johon kaikki muut sosiaaliturvan vähimmäisetuudet (opintotuki poislukien) on maassamme sidottu.

Indeksit:

Kansaneläkeindeksi
Kansaneläkeindeksi on elinkustannusindeksi, joka seuraa hintojen nousua. Maaliskuun alusta alkaen suurin osa sosiaaliturvan vähimmäisetuuksista on sidottu kansaneläkeindeksiin. Opintotuki on ainoa sosiaalietuus, jolla ei indeksisuojaa ole ja sen reaaliarvo heikkenee hintojen noustessa.

Työeläkeindeksi, ns. taitettu indeksi
Eläkkeistä kansaneläke ja takuueläke on sidottu kansaneläkeindeksiin, mutta työeläkkeiden indeksi seuraa 80 prosenttisesti elinkustannusten, ja 20 prosenttisesti palkkojen nousua. Koska palkat nousevat hintoja nopeammin, on työeläkkeiden indeksi muita etuuksia parempi.

Puoliväli-indeksi
Aiemmin käytössä ollut työeläkkeiden indeksi, joka seurasi 50 prosenttisesti hintojen ja 50 prosenttisesti palkkojen nousua.

Perustoimeentulon takaamiseksi on tärkeää, että kaikkien vähimmäisetuuksien taso seuraa elinkustannusten nousua, mutta henkilökohtaisesti minun on on vaikea ymmärtää, miksi työeläkkeiden indeksin pitää olla muita indeksejä parempi? Etenkin kun kansaneläkekin seuraa vain hintojen nousua ja nimenomaan työeläkkeet on sidottu parempaan indeksiin. Eläkekeskustelussa on myös syytä muistaa, että suuret ikäluokkamme ovat työuransa aikana maksaneet liian pieniä työeläkemaksuja tuleviin eläkkeisiinsä nähden, ja siksi työssäkäyvien eläkemaksuja joudutaan tulevaisuudessa nostamaan. Näissä olosuhteissa taitettu indeksi on oikeudenmukainen sekä eläkeläisten että työssäkäyvien kannalta.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *