Loppuvuoden aikana vihreät (28.11.) ja vasemmisto (11.12.) julkaisivat talouspoliittiset linjansa ja kieltäytyivät hyvinvointipalveluiden leikkauksista.

Kolmen suuren ja perussuomalaisten talouslinjoja ei vielä ole julkaistu. Erinäisten yksittäisten puheenvuorojen perusteella on käynyt kyllä selväksi, että perussuomalaisten riveissä leikkauslistalle haluttaisiin ainakin kehitysapu ja maahanmuuton kustannukset, mutta mitään virallista linjaa persujen sivuilta ei löydy.

SDP:n suunnalta veropoliittisia linjoja on lupailtu tammikuun aikana ja niitä odotan itsekin mielenkiinnolla. Jouni Backmanin tuoreiden kommenttien perusteella luvassa on ehkä yllättävänkin rohkea paketti.

Keskustan linjoja ei kuulemma saada vielä tammikuun aikana, mutta kuitenkin ennen vaaleja. Hetemäen veroraportin julkaisun jälkeen keskustan veropoliiitisen työryhmän vetäjä Mikä Lintilä on todennut, että keskusta haluaa jatkossakin turvata peruspalvelut verovaroin ja tämän vuoksi he ovat valmiita kiristämään mm. pääoma- ja osinkoveroja sekä mahdollisesti suurimpien perintöjen verotusta.

Kaiken kaikkiaan näyttääkin nyt siltä, että hieman yllättäen kokoomus on joutumassa todella vaikean paikan eteen. Kokoomuksen talousideologian mukaan verothan ovat lähtökohtaisesti rasite ja veronkiristykset ovat todella vastenmielinen ajatus. Hetemäen veroraportissa ”oikeudenmukaisia” veronkiristyksiä saatettiin esittää, koska pakettiin kuului merkittäviä suurituloistenkin tuloveronkevennyksiä. Valitettavasti nämä kevennykset tyrmättiin kaikkien muiden puolueiden toimesta ja keskustakin otti niiltä osin selvää etäisyyttä kokoomukseen. Mitä siis tehdä? Rehellisellä leikkauksia ja rakenneuudistuksia suosivalla linjalla kokoomus miellyttäisi kyllä ydinkannattajiaan, mutta menettäisi ehkä liikkuvat äänestäjänsä. Kauniiseen käärepaperiin ei tätä ongelmaa voi piilottaa.

Vihreiden ja vasemmiston paketteihin verrattuna suurten puolueiden linjat ovat siis vielä kovin levällään ja voikin olla että verokeskustelu tuo mukanaan vielä yllätyksiä. SDP:llä on edessään nyt todellisen iskun paikka ja kokoomus saattaa menettää vielä koko pelin.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *