Vaalien ja opintovapaalta töihin paluun jälkeen oli hyvä hengähtää pari viikkoa, mutta nyt on taas täysi vauhti päällä.

Tulevaa valtuustokautta koskevat puolueiden väliset neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä ja Turun ViNOn puolella valmistaudumme Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden valtakunnallisen liittokokouksen järjestelyihin Turussa.

Uuden valtuuston osalta olen osallistunut vihreiden oman ryhmän lisäksi pariin valtuutettujen ennakkotapaamiseen (kerran uusien valtuutettujen kesken ja kerran alle 30-v valtuutettujen voimin). Vihreiden uuden valtuustoryhmän väliaikaisessa järjestäytymiskokouksessa valitsimme viiden hengen neuvotteluryhmän puolueiden välisiin neuvotteluihin ja tulin valituksi kokoonpanoon Elina Rantasen, Saara Ilvessalon, Katri Sarlundin ja Riitta Koskimiehen seuraksi. Tähän mennessä varsinaiset neuvottelutapaamiset on tosin rajattu kolmelle hengelle per puolue ja omalta osaltani neuvottelutyö on keskittynyt vihreiden omien tavoitteiden valmisteluun.

Neuvotteluiden tavoitteet ja aikataulu
Ryhmien välisissä neuvotteluissa on tarkoitus sopia jonkinlaisista yleistavoitteista seuraavalle valtuustokaudelle. Neljä ja kahdeksan vuotta sitten Turun valtuustosopimuksista laadittiin jo ennen valtuustokauden alkua hyvin yksityiskohtaiset versiot, mutta nyt tarkoituksena on sopia yleisistä suuntaviivoista, joita tarkennetaan keväällä. Tärkein suuntaviiva on odotetusti talousraami, jota pyritään hiomaan velkaantumista hillitsevään suuntaan.

Tähän mennessä prosessi on edennyt niin, että suurimpana puolueena kokoomus on aloittanut neuvottelut ja ensimmäinen versio sopimuksesta toimitettiin muille puolueille reilu viikko sitten. Sen jälkeen muut ryhmät vastasivat pohjaan ja kokoomus valmisteli kakkosversion, jonka pohjalta neuvotteluita jatkettiin nyt maanantaiaamuna. Todennäköisesti loppuviikosta tiedetään hieman tarkemmin mihin suuntaan neuvottelut ovat menossa ja mitkä kaikki puolueet ovat mukana sopimuksessa (tai syntyykö sopimusta lainkaan).

Vihreiden tavoitteena on ollut saada mahdollisimman paljon oman vaaliohjelmamme mukaisia tavoitteita sopimukseen, mutta yleistason sopimus ei mahdollista järin tarkkoja kirjauksia. Todennäköisesti yksityiskohdista vääntäminen jää kevääseen ja ryhmien välinen yhteistyö mitataan vasta silloin yksityiskohtien tasolla.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *