Turun kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 7.9. osoittaa kuusi turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilaa SPR:n käyttöön.

Perussuomalaiset esittivät kaupunginhallituksessa asian viemistä valtuuston käsittelyyn. Kaupunginhallitus päätti omalla päätöksellään vastata SPR:n avunpyyntöön äänin 12-1.

Sunnuntaina 27.9. Turun perussuomalaisten valtuustoryhmä ilmoitti, että he yrittävät syyskuun valtuuston kokouksessa ottaa hätämajoituspäätöksen valtuuston uuteen käsittelyyn. 

Kaupunginhallituksen käsitellessä hätämajoituskysymystä, turvapaikanhakijoiden määrä oli jo kasvanut dramaattisesti ja Pansion vastaanottokeskuksen tilat olivat täynnä. Telttamajoitus oli otettu käyttöön, ja tiedossa oli, että mikäli uutta majoitustilaa ei löydy, joudutaan kaikki uudetkin tulijat majoittamaan telttoihin.

Kotimaisen ja kansainvälisen lainsäädännön pohjalta turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömään suojaan ja huolenpitoon turvapaikkahakemuksensa käsittelyn ajan. Ilman 7.9. tehtyä päätöstä, välttämättömän suojan takaaminen olisi ollut epävarmaa. Tässä tilanteessa kaikki kaupunginhallituksen jäsenet, perussuomalaisten Mikael Miikkolaa lukuunottamatta, katsoivat, että SPR:n avunpyyntöön on vastattava välittömästi.

Päätöksen jälkeen, kaupungin hätämajoituskäyttöön osoittamista tiloista otettiin nopeasti käyttöön Turun keskustassa sijaitseva vanha retkeilymaja ja pian sen jälkeen osa Pernon koulusta. Seuraavaksi SPR laajentaa hätämajoitustoimintaa Runosmäen kouluun. Kaupunginhallituksen osoittamista tiloista reservissä odottavat yhä Kastun koulu, Mäntykoti ja Niuskalan huoltokoti.

Tuntuu käsittämättömältä, että Turun perussuomalaiset tahtovat ottaa hätämajoituspäätöksen uuteen käsittelyyn ilman mitään esitystä vaihtoehtoisesta ratkaisusta. Mitä perussuomalaisten mielestä pitäisi tehdä niille ihmisille, jotka rekisteröityvät turvapaikanhakijoiksi Turussa? On törkeää ja populistista asettaa hätämajoituksen tulevaisuus kyseenalaiseksi ilman kannanottoa tilanteen vaihtoehtoisesta järjestämisestä. PS:llä on toki oikeus yrittää ottaa asia uuteen käsittelyyn, mutta yleensä se tehdään tilanteessa, jossa mielessä on jokin vaihtoehtoinen esitys. Nyt sellaista ei ole kuulunut.

Mikäli SPR jossain vaiheessa lähestyy Turun kaupunkia uuden pysyvän vastaanottokeskuksen perustamiseksi, on valtuuston silloin syytä käsitellä asia. Tällä erää kyse on väliaikaisesta hätämajoituksesta, jolla huolehditaan siitä, että turvapaikanhakijoilla on katto pään päällä kylmenevinä syysöinä.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *