Turun joukkoliikennetoimisto kerää parhaillaan palautetta seudun bussiliikenteen kehittämistä varten. Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon yhteisen joukkoliikenteen suunnittelu on hyvässä vauhdissa, joten nyt kannattaa esittää toiveita ja antaa palautetta nykyisestä palvelutasosta.

Joukkoliikenteen kehittämisen osalta vaalikeskustelut ovat pyörineet tänä syksynä ehkä liikaakin pikaraitiotien ympärillä, sillä vaikka ratikkaa kannatankin, valmistuvat ensimmäiset linjat aikaisintaan viiden vuoden päästä. Sitä ennen joukkoliikennettä täytyy kehittää bussien varassa (suurin osa linjoista ajetaan ratikan rakentamisen jälkeenkin linja-autoilla). Linja-autoliikenteen osalta joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja helppokäyttöisyyttä voitaisiin nykyjärjestelmässäkin parantaa mm. seuraavilla keinoilla:

  • Pitämällä nykyiset kaupungin sisäiset lippuhinnat jatkossakin kohtuullisella tasolla
  • Laskemalla lähikuntien rajat ylittävien lippujen hintoja (kuntarajojen sijaan Turun seudullakin on ollut puhe jonkinlaisesta vyöhykemallista)
  • Siirtymällä kaluston uusimisen yhteydessä entistä vähäpäästöisempiin automalleihin (tämä on tosin EU:nkin asettama edellytys)
  • Täsmentämällä aikatauluja (osalla linjoista bussit ajavat pysäkkien ohi toistuvasti etuajassa)
  • Ottamalla käyttöön pysäkeillä sähköiset vuoronäytöt ja autojen sisällä sähköiset pysäkkinäytöt
  • Lisäämällä lippuvalikoimaan jonkinlaisella mobiiliteknologialla (vanhoista ratkaisuista tekstiviesti, tulevista ehkä nfc tai jokin vastaava) maksettava kertalippu, sillä sopivaa käteistä kannetaan mukana yhä harvemmin ja harvemmin.

Näihin kun lisätään vielä ensimmäiset raitiotielinjat vuodesta 2017 tai 2018 alkaen, niin Turunkin joukkoliikenne alkaa olla tulevaisuuden (tai nykyisyyden) edellyttämällä tasolla.

Kategoriat: Politiikka

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *