(Turun ViNOn mielipidekirjoitus, julkaistu Turun Sanomissa 22.9.2012)

Tämän hetkisistä Turun kaupunginvaltuutetuista suurin osa on syntynyt 1940- tai 1950-luvuilla. Nuoria valtuutettuja on muutamia, mutta 1980-luvun lopulla tai 1990-luvulla syntyneitä ei yhtään.

Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien vanha polvi on pyörittänyt tätä kaupunkia viimeiset 30 vuotta. Viime vuosien henkilövaihdoksista huolimatta Turun kunnallispolitiikkaa tehdään edelleen viisikymppisten miesten, yksityisautoilun ja rakennusurakoitsijoiden ehdoilla.

Vanhojen puolueiden vanhat toimintatavat näkyvät edelleen monin tavoin turkulaisessa kunnallispolitiikassa, kuten siinä miten tulevia investointeja arvioidaan. Raitiotietä vastustetaan, koska eihän se toiminut 1960-luvullakaan. Pyörätiet poljetaan parkkipaikkojen jalkoihin, koska autoillahan aikuiset liikkuvat. Energiapäätöksiä tehdessä ei vaivauduta arvioimaan hiilidioksidipäästöjä, koska ilmastonmuutos on jotain pikkuhippien ja akkojen juttuja.

Nykyisistä turkulaisista yli 40 prosenttia on alle 35-vuotiaita. Turun korkeakouluissa opiskelee 30 000 opiskelijaa ja Turussa asuvista maahanmuuttajista yli 50 prosenttia on nuoria. Ei tällaista kaupunkia voi enää johtaa vanhentunein opein. Turku on saatava 2010-luvulle.

Tämän syksyn vaalit olisivat erinomainen hetki toimintakulttuurin muutokselle. Hyvä veli –verkostojen sijaan tulevaisuus on avoimessa vuorovaikutuksessa, jossa tieto on kaikkien saatavilla ja keskustelu päätöksistä julkista. Tulevaisuuden Turku tarvitsee uuden tyylin. Yli puoluerajojen.

Jukka Vornanen, puheenjohtaja,
Niina Ratilainen, puheenjohtaja,
Turun vihreät nuoret ja opiskelijat ry

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *