Vaikka lähipäivien sää ei ole suosinut, katukampanjointi on päässyt hyvään vauhtiin. Kampanjatyön tueksi teetimme pienen ja näppärän vaaliesitteen, jonka takasivulle lisäsimme kasvisruokareseptin 120 vuoden takaa.

Helene Seilingin “Kortfattad vegetariansk kokbok” vuodelta 1894 on vanhin tunnettu suomalainen kasviskeittokirja ja “Kroketter af linsen” yksi teoksen useista kasvispyörykkäresepteistä. Koska alkuperäinen valmistusohje on vanhahkoa suomenruotsia ja osaa aineksista ei sellaisenaan löydy nykyruokakaupasta, tukiryhmäni jäsen Kukka-Maaria Wessman päivitti ohjeen tähän päivään.

Kannattaa testata!

Resepti on hyväksi todettu ja edustaa hienolla tavalla kasvissyönnin luultua pidempää traditiota.

Kroketter af linsen – Linssikroketit


n. 18 krokettia, valmistus n. 1 tunti

Tarvitset:
  • 250g kuivia linssejä tai noin 500g käyttövalmiita linssejä
    suolaliemessä
  • 2–3 kananmunaa
  • 1 sipuli
  • 1 – 1,5 dl revittyä leipää (voi korvata korppujauhoilla)
  • suolaa
  • 1 dl tuoretta silputtua persiljaa
  • voita paistamiseen
Huuhtele linssit. Jos käytät kuivia linssejä, keitä niitä
noin 30 minuuttia. Linssejä ei nykypäivänä tarvitse välttämättä liottaa, mutta
se lyhentää niiden keittoaikaa. Tässä versiossa on käytetty valmiiksi
keitettyjä linssejä, jotka pitää huuhtoa mutta joita ei tarvitse keittää.
Silppua sipuli pieneksi ja paista ne pannulla voissa.
Muussaa puolet linsseistä tahnaksi. Ohjeessa keitetyt
linssit puserretaan siivilän läpi. Tässä voi kuitenkin käyttää sauvasekoitinta,
blenderiä tai monitoimikonetta. Murskaa loppujen linssien rakenne lusikalla.
Revi leipä pieniksi muruiksi käsin. Tämä on reseptin työläin
vaihe, joten kiireisemmät voivat korvata leipämurun korppujauhoilla. (Alkuperäisessä reseptissä käytettävä revitty leipä on korppujauhojen vanha arkiversio).
Yhdistä kulhossa muussatut ja lusikalla rikotut linssit,
paistetut sipulit ja silputtu persilja. Lisää suola ja kananmunat. Lisää
revittyä leipää (tai korppujauhoja), kunnes saat kiinteää taikinaa.
Paista kroketit pannulla voissa.

Sitruksinen inkivääri-jogurttikastike

Linssikroketit maistuvat jogurttikastikkeen kanssa. Makua
kastikkeeseen antavat sitruuna, inkivääri ja yrtit. Tämä resepti ei ole 120 vuoden
takaa.
Tarvitset
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 1 luomusitruuna
  • 2–3 cm tuoretta inkivääriä
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria myllystä
  • persiljaa, korianteria tai muita omia suosikkiyrttejä
  • (sokeria tai hunajaa)
Pese sitruuna astianpesuaineella kuumalla vedellä. Raasta sitruunan
kuori ja inkivääri. Silppua persilja ja korianteri (tai muut yrtit).
Sekoita jogurttiin sitruuna- ja inkivääriraaste, suola,
mustapippuri ja yrtit. Purista puolikkaan sitruunan mehu sekaan. Voit
halutessasi lisätä teelusikallisen sokeria tai hunajaa taittamaan happamuutta.
Maistele kastiketta ja lisää aineita oman makusi mukaan. Laita kastike
jääkaappiin maustumaan ja odottamaan tarjoilua.
Tarjoa linssikroketit ja jogurttikastike esimerkiksi
täysjyväriisin ja vihersalaatin kanssa.
Smaklig måltid!
Kuvat ja Helene Seilingin reseptin päivitys: Kukka-Maaria Wessman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *